Underhållsansvar

Som lägenhetsinnehavare har man inta bara ansvar för underhållet, man har också betydande rättigheter när det gället att förändra och bygga om sin lägenhet. Är du det minsta osäker om vad man får och inte för göra, vänd dig då till styrelsen.

För allt renoverings- och ombyggnadsarbete som berör säkerhetsaspekter är det viktigt att arbetet görs fackmannamässigt. Detta för att så långt som möjligt förebygga risker för vattenskador mm. Se vidare rubriken "Säkerhet".

Den 1 april 2003 trädde vissa ändringar av bostadsrättslagen i kraft som i ett avsnitt (sid. 2)  handlar om förändringar i lägenheten. Texten anger när styrelsens tillstånd krävs.

Det som särskilt skiljer bostadsrätt från hyresrätt är att man som bostadsrättsinnehavare själv har ansvaret för underhållet av den egna lägenheten men i gengäld har man också förhållandevis stora rättigheter när när gäller att vidta förändringar i lägenheten.

En fråga som det ibland kan råda osäkerhet om är gränsdragningen mellan vad som är lägenhetsinnehavarens ansvar och vad som faller på kollektivet, dvs föreningen. I stadgans 5§ anges grunderna för lägenhetsinnehavarens underhållsansvar.

Mot bakgrund av de speciella förhållanden som råder i vår fastighet vill vi påpeka följande:

Lägenhetsdörr. Föreningen ansvar för dörrblad, karm, foder, namnskylt. Medlem ansvar för ytbehandling av insidan.

Fönster och balkongdörrar. Föreningen ansvarar för utvändig målning av karmar och bågar.Medlem ansvar för glas, beslag, vädringsfilter, tätningslister.

Balkonger. Föreningen ansvarar för balkongräckena liksom för betongbjälklagets funktion. Medlem ansvar emellertid för att det inte uppstår svamp- eller mögelangrepp på däck eller räcken, dvs för regelbunden tvätt och rengöring. Eventuella trädäck får inte läggas så att vattenavrinningen förhindras.

Vatten & avlopp. Föreningen ansvarar för kall- och varmvattenledningar fram till och med lägenhetsinkopplingarna. Medlem ansvar för alla sanitetsutrustning, liksom för golvbrunnar, vattenlås, avloppsledning fram till stamledning.

Radiatorer. Föreningen ansvarar för radiatorsystemets funktion (ledningar, ventiler, termostater) dock ej målning.

Ventilation. Föreningen svarar för den centrala frånluftsventilationens funktion samt för att den 5-åriga obligatoriska ventilationskontrollen genomförs. Medlem svarar för att reglerfunktionen av spjäll i spiskåpa och i badrum är intakt, liksom för rengöring och byte av filter. Observera det är ej tillåtet att koppla ur reglerfunktionen (spjället) i vare sig kök eller badrum, eftersom det skapar obalanser i fläktsystemet som helhet.

Ventilationsfilter. Styrelsen har beslutat att föreningen bekostar och  tillhandahåller utbytesfilter för badrumsspjäll i de fall då det är motiverat. För skötsel och filterbyte i köksventilationen gälller den generella regeln, att det är medlems ansvar.

Elförsörjning. Föreningen svarar för all framdragning av elledningar till lägenhetens undercentral (säkringsskåpet). Medlem svarar för undercentral, eluttag, strömbrytare och övrig elteknisk utrustning i lägenheten.

Porttelefon. Föreningen svarar för porttelefonsystemet, dock ej för lägenhetsapparaten. 

Källarförrådet. Källarförråd som vätter mot källaryttervägg är utsatt för förhöjd fuktighet vilket ger mögelrisk om man ställer isolerande material direkt mot vägg eller golv. Därför anbefalles att placera denna typ av förvaringsgods på hyllplan fritt från golv. Medlem ansvar i princip för källarförrådets underhåll. Om man målar om, måste man försäkra sig om att färgen är maximalt genomsläpplig för vattenånga