Underhållsansvar

Som innehavare av bostadsrätt i föreningen har man inte bara ansvar för underhållet, man har också betydande rättigheter när det gället att förändra och bygga om ytskikten i sin lägenhet. Är du det minsta osäker om vad man får och inte för göra, vänd dig då till styrelsen.

För allt renoverings- och ombyggnadsarbete som berör säkerhetsaspekter är det viktigt att arbetet utförs fackmannamässigt. Detta för att så långt som möjligt förebygga risker för vattenskador mm. Hör alltid med styrelsen innan du börjar bygga, riva eller renovera.

Det som särskilt skiljer bostadsrätt från hyresrätt är att man som bostadsrättsinnehavare själv har ansvaret för underhållet av den egna lägenheten men i gengäld har man också förhållandevis stora rättigheter när det gäller att vidta förändringar i lägenheten.

En fråga som det ibland kan råda osäkerhet om är gränsdragningen mellan vad som är lägenhetsinnehavarens ansvar och vad som faller på kollektivet, dvs föreningen. I föreningens stadgar under avsnittet BOSTADSRÄTTSHAVARENS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER, i § 35 (se stadga här) anges grunderna för lägenhetsinnehavarens underhållsansvar.

 

Vi vill påpeka följande:

Lägenhetsdörr. Föreningen ansvar för dörrblad, karm, foder, namnskylt. Medlemmen ansvar för ev. ytbehandling av insidan.

Fönster och balkongdörrar. Föreningen ansvarar för utvändig målning av karmar och bågar. Medlemmen ansvar för glas, beslag, vädringsfilter, tätningslister, och invändig målning.

Balkonger. Föreningen ansvarar för balkongräckena liksom för betongbjälklagets funktion. Medlemmen ansvar för att det inte uppstår svamp- eller mögelangrepp på däck eller räcken, dvs för regelbunden tvätt och rengöring. Eventuella däck/ytmaterial får inte läggas så att vattenavrinningen förhindras.

Vatten & avlopp. Föreningen ansvarar för kall- och varmvattenledningar fram till och med lägenhetsinkopplingarna. Medlemmen ansvar för all sanitetsutrustning, liksom för golvbrunnar, vattenlås, avloppsledning fram till stamledning.

Radiatorer. Föreningen ansvarar för radiatorsystemets funktion (ledningar, ventiler, termostater) dock ej målning.

Ventilation. Föreningen ansvarar för den centrala frånluftsventilationens funktion samt för att den 6-åriga obligatoriska ventilationskontrollen genomförs. Medlemmen svarar för att reglerfunktionen av spjäll i spiskåpa och i badrum är intakt, liksom för rengöring och byte av filter. Observera det är ej tillåtet att koppla ur reglerfunktionen (spjället) i vare sig kök eller badrum, eftersom det skapar obalanser i fläktsystemet som helhet.
Ventilationsfilter. Styrelsen har beslutat att föreningen bekostar och tillhandahåller utbytesfilter för badrumsspjäll i de fall då det är motiverat. För skötsel och filterbyte i köksventilationen gäller den generella regeln att det är medlemmens ansvar.

Utrustning för bredband och TV via fiber. All utrustning för bredband och fiber och TV tillhör lägenheten, inte bostadsrättsinnehavaren. Den ska naturligtvis lämnas kvar då medlemmen lämnar föreningen genom försäljning av bostadsrätten.

Elförsörjning. Föreningen svarar för all framdragning av elledningar till lägenhetens undercentral (säkringsskåpet). Medlemmen svarar för undercentral, eluttag, strömbrytare och övrig el-teknisk utrustning i lägenheten. Vi rekommenderar att bostadsrättsägaren installerar en jordfelsbrytare i anslutning till sin undercentral i hemmet.

Porttelefon. Föreningen svarar för porttelefonsystemet, dock ej för lägenhetsapparaten. 

Källarförrådet. Källarförråd som vetter mot källaryttervägg är utsatt för förhöjd fuktighet vilket ger mögelrisk om man ställer isolerande material direkt mot vägg eller golv. Därför skall denna typ av gods förvaras på hyllplan fritt från golv. Medlemmen ansvar i princip för källarförrådets underhåll. Om man målar om, måste man försäkra sig om att färgen är maximalt genomsläpplig för vattenånga.