Uppvärmning

Fastigheten är ansluten till Lunds kommuns fjärrvärmenät.

Vid värmeväxlingen i undercentralen bestäms framledningstemperaturen på det vatten som leds ut i radiatorsystemet av utetemperatuen. Det sker genom automatik, genom den s.k. reglerkurvans inställning.

Framledningstemperaturen påverkas inte av sol- och vindförhållandena, vilket vore möjligt med ett mer sofistikerat reglersystem. Men vårt hus är värmetrögt (betong, tegel) och inbäddat mot angränsande hus. Då finns det inte mycket att vinna med ett mer sofistikerat reglersystem.

Inreglering
Det för energihushållningen helt avgörande är hur väl radiatorsystemet är inreglerat. I ett väl inreglerat system kan alla uppnå ungefär samma innetemperatur. I ett dåligt inreglerat system är det inte fallet: någon eller några får otillräckligt med värme. Det är dessa, de ”kallaste” lägenheterna, som blir dimensionerande för reglerkurvans inställning. Det olyckliga med ett dåligt inreglerat system är att andra ”påtvingas” en onödigt hög värme, såvida de inte vrider ner en och annan radiator. Man kan naturligtvis kyla genom att vädra, men inte är det energieffektivt!

Radiatorerna är utrustade med termostatventiler. De har suttit där länge och är av en gammal modell, och är inte mycket att räkna med. Enklast är att manuellt vrida ner värmen de gånger det är (blir) för varmt i rummet.

Vi har valt att inte tillämpa nattsänkning av framledningstemperaturen av det enkla skälet att nyttan erfarenhetsmässigt  är diskutabel. Enklast och bäst är att manuellt stänga värmen under de tider och i de rum man vill hålla en lägre temperatur i.

Handdukstorkarna är anslutna till varmvattencirkulationen, vilket gör att de är håller samma temperatur året om. Just att handdukstorkarna är varma även sommartid är viktigt - för att undvika fuktproblem i bad- och duschrum.

Tappvarmvattnet
I samband med ombyggnaden 1983 installerades värmeåtervinning på frånluften som kopplades till en värmepump som - var det tänkt - skulle spara på  uppvärmningskostnaden för tappvarmvattnet. System var i gång fram till våren 2004. Vid en närmare besiktning framgick att systemet var en bisarr konstruktion som sannolikt snarare ökade än minskade energiförbrukningen totalt.  Medvetenheten om risken för legionellabakterier i ackumulatortankarna bidrog också till beslutet att riva ut hela anläggningen. Sedan dess direktvärms allt tappvarmvatten av värmeväxlaren i undercentralen. Som framgår av diagrammet minskade fastighetens elförbrukning (medeleffekt KWh/h) därefter. Detta är också en effekt av bytet till en energisnålare ventilationsfläkt.